I LIKE, I DON'T LIKE

Hello, draga drugošolka in dragi drugošolec!


Z bratci, sestricami ali starši lahko vsakič znova, ko imamo na urniku angleščino, ponoviš barve, števila do 20, šolske potrebščine, dele telesa, oblačila, letne čase, vremenske znake … 

Predlagam, da si narediš kartončke z besedami, ki si jih težje zapomniš. Na eno stran nariši sličico, na drugo zapiši besedo. Kartončke obrni tako, da bodo sličice obrnjene proti tebi. Nato jih poimenuj. Lahko se igraš tako, da za vsako pravilno poimenovano sličico dobiš točko. Kdo bo imel več točk, mami ali  ti? Če se boš igral sam, kdaj bo tvoj  rezultat boljši, v ponedeljek ali četrtek?
Skratka … vaja dela mojstra, ampak seveda le tedaj, ko mojster dela vajo:) 

Danes nas čaka utrjevanje. V času, ki si ga  boš odmeril za angleščino, najprej ponovi zgodbo Stone soup in si oglej lonec, v  katerega smo umestili naše besedišče. Prav tako si natančno oglej slikovni slovarček, ki smo ga v skupinicah delali v šoli (2.a ga je delal doma).
Na spletu boš vadil besedišče v povezavi s sadjem in zelenjavo.

Vaje boš našel TUKAJ. 

Reši obkrožene naloge


Najprej klikni na Zelenjava-učenje, nato lahko svoje znanje preveriš s klikom na Zelenjava-test. Enako velja za ostali vaji.

Namig: Kadar klikneš na gumbek Mark, boš izvedel, kako uspešen si bil pri reševanju določene naloge. Vsa navodila ti da tudi sovica. Klikni nanjo.

Ko boš ponovil besedišče, boš potreboval zvezek. Novo prazno stran z navpično črto razdeli na dva enaka dela. Na levo polovico zapiši I LIKE, na desno pa I DON'T LIKE.

I LIKE pomeni, da imaš nekaj rad, I DON'T LIKE pa, da nečesa ne maraš.

Izberi osem do deset besed za hrano, ki si jih danes še posebej dobro utrdil. Nariši jih v ustrezen stolpec in svoj slikopis ubesedi. Namesto risanja lahko uporabiš tudi letake in iz njih izrežeš ustrezne sličice ter jih prilepiš v ustrezno množico.
Primer: I like apple. I don't like onion. / I like carrot, I don't like broccoli.


Seveda ti stavkov ni potrebno zapisovati, zelo pomembno pa je, da govoriš, pripoveduješ, ponavljaš.

Bodi pozoren na obroke, ki jih zaužiješ danes. 
Z družino skušajte najti kakšno besedo za hrano, ki se ti zdi še posebej zanimiva. Morda je beseda hecna, morda zeloooo zapletena ali pa kakšna čisto kratka. Zapomni si jo, pa si jih bomo podelili, ko se spet srečamo.

Ko končaš z delom za angleščino, si lahko ogledaš tudi, kako se vprašamo po tistem, kar nam je všeč in kako na to vprašanje odgovorimo:

                                               
                                                                    Source: English Singsing

*Dodatne (neobvezne) dejavnosti
Veliko zanimivih interaktivnih nalog najdeš tudi na TEJ POVEZAVI, vendar naj starši presodijo, kaj je primerno zate.

Zanimiv spomin v povezavi s hrano najdeš tudi na spletni strani C00LSCH00L. 

2. del - Do you like broccoli ice cream?


Upam, da si bil pri utrjevanju prejšnjo uro uspešen. Glede na to, da se ne srečujemo v šoli, je ZELO POMEMBNO, da snov utrjuješ doma. Pa ne samo takrat, ko imaš na urniku angleščino, ampak vsak dan po malo.
Sedaj, ko se pogovarjamo o hrani, imaš odlično priložnost, da na konkretnem materialu (ob zajtrku, malici, kosilu ali večerji) tudi v angleščini poimenuješ stvari, da pripoveduješ, kaj imaš rad in kaj ti ni všeč … Tako, kot je za telesno pripravljenost pomembno, da smo aktivni vsak dan znova, tudi naše znanje angleščine potrebuje »kondicijsko pripravo«. 

Danes se bomo malo pohecali:)
V začetku si boš ogledal dva posnetka: 

                                          

Source: Super Simple Songs

V posnetkih, ki si si ju ogledal vidimo, kako postavimo vprašanje, če ti je nekaj všeč ali ne:
DO  YOU LIKE ICE-CREAM? /DU JU LAJK AJS KRIM?/ IMAŠ RAD SLADOLED?
                                                                                                   
Lahko odgovorimo na dva načina:                                                  
1. YES, I DO. /JES, AJ DU./ JA, VŠEČ MI JE.
2. NO, I DON'T. /NOU, AJ DOUNT./ NI MI VŠEČ.

Ob sličicah, ki si jih v zvezek nalepil prejšnjo uro, vadi vprašanje Do you like …? in odgovor nanj. Ustno naredi vsaj osem primerov.

Na vrh naslednje prazne strani v zvezku zapiši naslov FUNNY MENU (Hecni jedilni list).

  •     Glede na način iz posnetkov si sam izmisli hecne kombinacije živil (npr. čebulna marmelada (onion jam), jabolčna juha (apple soup) …).
  •   Na veeeeeeliko, vendar vseeno tako, da pride vse na eno stran, nariši šest čisto svojih kombinacij.
  •    Ob slikah na način, kakršen je bil na posnetkih ustno vadi spraševanje in odgovarjanje. S teboj naj vadi odrasla oseba in te spodbuja, sem in tja pa tudi popravi, če je to potrebno.

NA TEM MESTU najdeš dodatno nalogo - besedno skrivanko.

Ostani zdrav, da se lahko preko spleta spet "srečamo" naslednji teden!


Komentarji

Priljubljene objave