Little Red Hen Script

Lotevamo se preproste dramske uprizoritve zgodbe o rdeči kokoški.

Spodaj je nanizanih nekaj dejavnosti, ki so nam olajšale priprave na uprizoritev, pa tudi ideje za zelo preproste maske, ki jih  lahko naredite v nekaj minutah.

Animals on the farm - revision
Ponovimo imena živali na kmetiji. Igramo se pantomimo (en otrok naj z mimiko in gibanjem prikaže žival, drugi skušajo ugotoviti, katera bi to bila).
Otroci se posedejo v  krog. Povem jim, da bomo ponovno poslušali posnetek pesmi Old McDonald had a farm. Njihova naloga je, da skušajo prepoznati omembe živali in ob poslušanju izrekajo živalske glasove.

Nato otroke  razporedim v  skupine (živali), ki po učilnici v  skupinicah zaspijo.
V rokah imam čarobno paličico. Ko se bo paličica dotaknila skupine, se ta zbudi in čim bolj na glas posnemajo živali, ki jih predstavljajo.
Hodim po razredu in pri tem izrekam čarobne besede. Ustavim se pri določeni skupini, naglas izrečem ime živali in dodam »Wake up!«.
Podobno ponovimo ob  poslušanju pesmi. Ko je na vrsti njihova žival, vstanejo in  jo začnejo čim glasneje gibalno in zvočno oponašati.

The Little Red Hen - dramatizing
Ponovimo zgodbo o mali rdeči kokoški.
Poudarimo dogajalni kraj (farm, wind mill) in čas (longer period - from spring to autumn).
Ponovimo, katere živali nastopajo v naši zgodbi (a hen, a pig, a cat, a rat).

Kako lahko ustvarimo dramsko igro? Kaj vse potrebujemo zanjo?

Potrebujemo besedilo (YOU CAN GET THE SCRIPT HERE), kustume oz. lutke (costumes or puppets), sceno (scene), rekvizite (prompts).

Dotaknili se bomo besedila in si razdelili vloge, v naslednji pa bomo izdelali zunanjo podobo (kostum, scena, pripomočki).

Nato glede na spodobnosti razdelimo vloge. Potrebovali bomo tudi pripovedovalca, zato bo skupino igralcev sestavljalo 5 učencev.
Besedilo si bodo pujski, mački in podgane zelo hitro zapomnili, rdeča kokoška in pripovedovalec pa ga bosta ponavljala za menoj po metodi odmeva.

V drugem delu bodo učenci izdelovali/pobarvali svojo naglavno masko za žival. Od doma bodo prinesli 20 cm elastike, ki jo bodo potrebovali za masko.

Potrebujejo trši papir (roza, rumena, črna, bela, siva, modra) in pa kolaž papir.
Osnova je pravokotnik dimenzije formata A6, iz katerega izrežejo par oči, nato pa ga opremijo s kolaž papirjem (ušesa, brčice, smrček, kljun …).

Primera:


made by Jerca Tušek


Učenci v skupinah vadijo besedilo (ob pomoči učitelja), gibanje po prostoru in  se dogovorijo, katere pripomočke bodo prinesli od doma, da bo njihova uprizoritev še bolj zanimiva.


Ko so suverene, se skupine predstavijo s svojimi dramskimi uprizoritvami. 

Komentarji

Priljubljene objave