Govorne igrice No.2

Te vaje niso v svetu specialnih pedagogov nobena novost, pravzaprav jih prakticirajo in staršem priporočajo že precej dolgo. Jaz jih velikokrat uporabljam  tudi v razredu.

Usedemo se v krog. Nebesedno začnem z uvajanjem vaj, s katerimi bomo spodbudili naše govorne organe k bolj jasnemu in razumljivemu govoru.

·    Masiramo spodnjo ustnico z zgornjimi zobmi in obratno. Pritiskamo zgornjo ustnico na konico spodnjih sekalcev. Oblizujemo zgornjo in spodnjo ustnico. Široko odpremo usta in vključimo glas A, nato zmanjšamo odprtino in rečemo O (igre pri zobozdravniku).

·    Izbočimo ustnice v šobo in preidemo nazaj v normalno lego. oz. nasmeh. Ko otrok to vajo zadovoljivo izvaja, vključimo glasova U – I. Vedno nam je cilj čistost vokalov, k čemur pripomore izrazita motorika ustnic. Ustnice široko odpiramo, vključimo glas.

·     Vowels – I, E, A, O, U. Vadimo prehode iz enega vokala na drugega – po taktu.
·     
     Vadimo glasove »rrrrr«, »brbrbr«. Hitro govorimo »ba,ba, ba …«, »blem, blem, blem …«. 
      SI-SE-SA … ISI-ESE-ASA … ISSS – ESSSSS – ASSSSS ..
·    
     Vaje telegrafiranja: tolčemo po mizi enkrat dolgo enkrat kratko – običajni ritem telegrafiranja in izrekamo – drd-drd-drd.
·     
      Oponašamo žuželko, ki leta po sobi. Brenči tiho in visoko na »zzz«. (Lahko zamenjamo tudi z glasom »vvv«.)
·     
      Vaje za apikalni R: posnemamo brnenje avta (jezik je v ustih, z izdišnim zrakom tresemo ustnice), posnemamo vžig motorja (jezik »gleda« iz ust in ga z izdišnim zrakom tresemo), tresočo konico jezika potiskamo v usta (izgovarjamo BR – tu se jezična konica trese – nato temu zlogu dodajamo vokale: BRI – BRE – BRA – BRO – BRU – jezik se pomakne v usta).
·    
       Jasno izgovarjamo trojke besed: hat/fat/bat … house/horse/mouse … dog/dot/fog … thirteen/thirty … fourteen/fourty.
·     
      In pesmica za konec:

Komentarji

Priljubljene objave