Flower Power Time




It's time to grow vegetables and flowers, isn't it?

Pomlad je pravi čas za skrb za mlade sadike zelenjadnic in cvetic, kajne? Tudi mi smo se preizkusili v vlogi vrtnarjev. Ker so prvošolci pri spoznavanju okolja že spoznali dele rastline, smo nekaj osnovnih poimenovali tudi v angleščini.

Zvezki prvošolcev so polni zavihkov, žepkov, raznoraznih poštnih predalčkov, saj skušamo tudi zapis v zvezek narediti nekoliko poseben. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Oblikovali smo zelo preprost cvet. 
Zanj potrebujete kvadratne lističe. 




Mi smo uporabili pisane v velikosti 15x15 centimetrov. Tedi je odlična trgovina za tovrstno blago, zelo lepo  pa cvetovi pridejo do izraza tudi, če so izdelani iz revialnega ali časopisnega papirja. 

Zelo preprost načrt:


Cvet smo prilepili na zeleno steblo, narisali liste in oblikovali svojo domišljijsko cvetlico. Nato so učenci izžrebali sošolca, ki so mu rožico podarili. Tako ima vsak prvošolec v zvezku pravzaprav spomladansko darilo.

Nato smo poimenovali dele rastline (cvetlice). Besede so učenci zapisali zato, ker so sila ponosni na vse črke, ki jih že poznajo v maternem jeziku, malo pa tudi zaradi tega, da so v svojem zvezku prvič videli, kako drugačen je njihov lastnoročni zapis v angleščini od tega, kar slišijo oz. povedo.




Med utrjevanjem, kaj vse rastline potrebujejo za svojo rast, se je pri enem od radovednih prvošolcev utrnilo vprašanje, kako vemo, da rastline "pijejo". Spomnila sem se na preprost poskus, s katerim lahko pokažemo, kako potuje voda po rastlini.

Potrebujemo:

- posodico (lahko tudi več posodic)
- jedilne barve ali barve za pirhe, poskus uspe tudi s črnilom za nalivnik
- bele rože


Postopek si lahko ogledate na spodnjem posnetku ...


Source: Sisters Miee

 ... enega od rezultatov pa tule spodaj👇

Foto: Miha Tušek

Poskusite tudi vi:)

Komentarji

Priljubljene objave