Halloween paper cut-out story

Noč čarovnic (Halloween) je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve oziroma Hallow Eve (Večer vseh svetih oziroma Večer pred vsemi svetimi). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu kot na primer na IrskemZDAKanadiAnglijiAvstraliji in Novi Zelandiji. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (po navadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buče, v katero se nato vstavi sveča.



Običaj izrezovanja buč izhaja iz irske legende o kovaču Jacku, znanem po svoji domišljavosti in skopušnosti. Ena od teh zgodb pravi, da je pretental hudiča tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel tako, da se je spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo. Prebrisani kovač pa je kovanec vtaknil v svoj žep, v katerem je imel križ, zaradi katerega se vrag ni mogel spremeniti nazaj.


Ko je vrag Jacku obljubil, da deset let ne bo izterjal njegove duše, ga je izvlekel iz žepa. Po desetih letih je vraga ponovno prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko, a v trenutku, ko se je vrag spremenil v jablano, je nanjo narisal križ. Tako se vrag ponovno ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl zaradi svojega grešnega življenja ni bil sprejet v Raj, a tudi na vratih v Pekel ga je pričakal vrag in poslal nazaj v mrak. Pomagal mu je tako, da mu je dal žerjavico oglja. Jack je imel v žepu repo, ki jo je izdolbel in vanjo vstavil žerjavico. Od takrat naprej Jack, ki nikoli več ni našel poti domov. Tava naokoli z izdolbljeno repo in koščkom žerjavice. Tako je Jack O'Lantern (Jack Luč) postal simbol duše, ki je prekleta in tava med svetovi. In še danes za noč čarovnic izdolbejo buče, da bi pregnali zle duhove. (Wikipedia)




Za en simpatičen in zelo preprost izdelek iz papirja, ki lahko otroke vsakokrat pričaka v  njihovih zvezkih, potrebujete samo list oranžnega papirja (za učence priporočam format A6, za učitelja vsaj A4) in škarje. Sama sem večkrat uporabila tudi oranžno penasto gumo, saj se super izrezuje:) V uvodu lahko uporabite tudi lutko (mi imamo čarovnico), ki super popestri pripovedovanje. 

Ob pripovedovanju zgodbice otroci sodelujejo z izrezovanjem. Bučko bomo nato prilepili v zvezek, okrog pa s tretješolci nanizali še nekaj besed in besednih zvez v povezavi s Hallowen-om.

Once upon a time, there was little witch who lived along the banks of Autumn Creek. She was so tiny, she was actually shorter than my pinkie finger. The little witch spent the whole summer hiking along the trail, swimming in the creek, and camping under the stars. Life was grand for the little witch, but then the days started to grow shorter... and the summer began to turn into autumn. One morning, the little witch woke up, quite uncomfortably, to frost on the tip of her hat and a very cold wind blowing down from the mountains. She struggled through the wind and blowing leaves, searching desperately for a place to snuggle up and keep warm.


Whoosh! An orange piece of paper came swirling from the sky and landed in front of the little witch. She started to walk around it, when suddenly she got an idea... Maybe I can use this piece of paper to build myself a house!





The little witch cut the corners of the paper off to make a roof.


Then she made herself the door. Tall door for her hat to come through. 


The little witch quickly cut a window out of the other side of her house. Much better! The little witch felt very warm and cozy in her new house. She went to her window to watch the storm outside. 
Oh, it's windy out there! Wait! Who's that? I think it's my friend, Mouse!


Then the little witch hurried outside to invite her friend in. Together, they cut a little door just for Mouse to use. They spent the whole winter warm and safe in their house, happily sipping hot cocoa and playing chess. Do you know what their house really was?


It was a Jack-o-Lantern!  

The End.

Komentarji

Priljubljene objave