Opazujmo, kako bodo naši otroci osvojili svet

Smo v primežu januarskega pridobivanja ocen vseh vrst. Polna luna, utrujenost, misli, ki bežijo sem in tja včasih poskrbijo za kakšen ne tako bleščeč rezultat. Zato z vami, dragi starši in stanovski kolegi, delim drobno pisanje. 

V razmislek. V spodbudo.


Že pred časom je postalo viralno pismo ameriškega ravnatelja. Naslovil ga je na starše, ki jim sporoča, da so v življenju pomembnejše stvari kot rezultati testov. Poudarja, da lahko vsak blesti v nečem, le najti mora svoj pravi poklic. 
Takole razmišlja: "Kmalu se bo začelo izpitno obdobje. Vem, da si srčno želite, da bi se vaš otrok dobro odrezal. Vendar prosim pomnite: med učenci, ki bodo pisali test, je umetnik, ki ne razume matematike. Je podjetnik, ki ga ne zanimata zgodovina ali literatura. Je glasbenik, ki mu znanje kemije v življenju ne bo pomagalo. Je športnik, ki mu fizična moč pomeni več kot fizika. Če bo vaš otrok dobil najboljše ocene, super. V nasprotnem primeru mu ne vzemite samozavesti in dostojanstva. Povejte mu, da je vse v redu, da je samo test, da ga čakajo pomembnejše stvari v življenju. Povejte mu, da ocena ni pomembna, da ga imate radi. Ne obsojajte ga. In nato opazujte, kako bo vaš otrok osvojil svet. En test ali slaba ocena mu ne bosta vzela sanj in talentov. In nikakor se ne slepite, da so zdravniki in inženirji edini srečni ljudje na svetu," je zapisal v pismu, objavljenem na Redditu.


Komentarji

Priljubljene objave