POP-UP TOWN MAP


S tretješolci smo se sprehajali po soseski in napočil je čas, da pokukamo tudi čez njen plot. V mesto. Da spoznamo posebne  stavbe v njem in se jih naučimo poimenovati.
Tokrat bodo otroci sami izbrali pet stavb, ki se jim zdijo zanimive, pomembne ali pa malce hecne in jih uvrstili na svoj  zemljevid. 

Ustvarili bodo zemljevid mesta in ga razširili še v tretjo dimenzijo. Kam? Navzgor seveda:)

S starejšo hčerko sva naredili "prototip", ki ga je preizkusil tudi moj domači tretješolec. Pa mu je šlo zelo dobro od rok, edino pri rezanju z lepenkarskim nožem sem ga sem in tja opozorila, naj bo pri svojem delu res previden.

Poudarek ni na likovnem delu, temveč na iskanju, spoznavanju in preprostem zapisovanju besed ter njihovi uporabi v preprostih stavkih.


Za delo potrebuješ:

  •          slikovni slovar ali spletni prevajalnik
  •          trši papir (lahko je to škatla kosmičev, hrbtna stran koledarja …)
  •          flumastre
  •          leseno (ali plastično) desko za rezanje ustrezne velikosti
  •          lepenkarski nož (olfa nož) – tu moraš biti še posebej previden, lahko za pomoč prosiš tudi odraslo osebo.

Postopek: 


Najprej s flumastri na trši list papirja nariši preprost načrt mesta. V tvojem mestu mora biti najmanj pet različnih ustanov/stavb (pošta, gasilski dom, cerkev, policijska postaja, bolnišnica, park, trgovina, banka, restavracija, tržnica, gledališče ...). izberi jih po svojih željah. Dodaj tudi druge značilnosti pokrajine (reko, hribe, ceste ...). 

 
Vsako  ustanovo ustrezno označi. Angleško besedo lahko zapišeš kar na sliko, še bolje pa bo, če vse skupaj zapišeš v legendo (KEY).

Zemljevid mesta, vasi ali države vedno opremimo tudi s stranmi neba. V svoj načrt/zemljevid ustrezno zapiši besede: NORTH, SOUTH, EAST, WEST.
 
V slikovnem slovarju poišči, kaj pomenijo.
Na načrt vedno zapišemo tudi naslov načrta (npr. MY DREAM POP-UP TOWN), avtorja načrta (npr. miss Blue) in letnico izdelave načrta (npr. May 2020). Vse te podatke tudi ti zapiši na vidno mesto v načrtu.
 


 
 
Sedaj pride na vrsto del (slika 3), pri katerem boš moral biti EXTRA CAREFUL (zelo pazljiv).
 
Z lepenkarskim nožem, nujno na podlagi, ki je primerna za rezanje, previdno obreži svoje stavbe. Obrežeš jih samo po treh straneh. Spodnja se mora nujno držati podlage. 

 

Nato stavbe zapogneš navzgor, da dobiš tridimenzionalni »pop-up« zemljevid. Zemljevid je s tem z likovnega vidika končan. 

 
Mesto lahko v nadaljevanju opisujemo s preprostimi kratkimi povedmi: In the north there is a cinema. In the south there is a hospital ... 


Bo šlo? Komaj čakam na fotografije vaših izdelkov:)





Komentarji

Priljubljene objave