Activities on shapes

Dragi vsi ...

Po (poprazničnem) pregledu statistike z   veseljem ugotavljam, da oprezate za novimi idejami / foto utrinki / dejavnostmi.

S prvošolci smo se vkopali v like, vi pa lahko iz nadrobljenih idej izberete tisto, kar je pisano na vašo kožo.

Z besedilnimi karticami (najdete jih TU) uvedemo besedišče: a square, a triangle, a rectangle, a circle, a star, an oval ...
Otroci nato v parih ali manjših skupinicah gibalno ponazorijo like. Lahko jih ponazorijo z lastnimi glasbili, s telesi, z risanjem v zdrob ali polento, z zlaganjem link kock, rišejo z zavezanimi očmi, sošolcu na hrbet ...

Swap shapes
Naredimo krog s stoli. Eden od otrok ostane brez sedeža, ostali pa so eden proti drugemu obrnjeni s hrbtom. Učenec brez sedeža čaka zunaj kroga.
Vsak "sedeči" otrok dobi kartonček z eno od osnovnih oblik. Po dva učenca imata enako obliko (naredimo več barv - rumena, zelena, modra itd. kroga). Ko zakličem »Blue circles swap seats!«, učenec 1 vstane, steče na mesto učenca 2 ter obratno. Ta čas učenec brez stola skuša zasesti prazen stol. Ko zakličem »Shapes!«, zamenjajo položaje vsi. 
Čez čas učenci med seboj zamenjajo slike oblik.

My Shape Figure
Otroke povabim na tla v krog, na sredino stresemo plastične like. Vsak učenec sme vzeti deset likov iz katerih lahko sestavi poljubno figuro.

Ob koncu vsak učenec predstavi svojo figuro in poimenuje like ter njihovo število. Npr.: My vehicle/building/figure (IT) has got two circles, four triangles, one rectangle and three squares.



Find a …
Izberemo nekaj parov, ki vstanejo in  hodijo po razredu. Ostali po ritmu ploskamo, s tem da oblike ne umestimo v poved: It's a *clap. Učencem, ki ploskajo, na skrivaj pokažem kartonček z obliko, ki jo nato skupaj zaploskamo – It's a rectangle. Takrat se morajo pari, ki hodijo po razredu, dotakniti predmeta te oblike, ki jo poiščejo nekje v učilnici (a rectangle - the door).


London Bridge of Shapes 
Učenci se postavijo v kolono in naredijo vlakek. Dva učenca se držita za roke, kar predstavlja most in si izbereta vsak svojo obliko. Vlak se giblje po razredu. Med gibanjem pojemo:

London Bridge is falling down,
falling down, falling down,
London Bridge is falling down,
my dear ... shape.

Ko vlak proti koncu pesmi gre skozi most, zadnjega učenca most "ujame". Eden od učencev tiho vpraša ujetega: A cricle or a square? Odgovori in se postavi za izbranega učenca na mostu. Igro nadaljujemo. Ko so ujeti vsi učenci zakličemo: Ready, steady, pull! in začneta obe strani mostu vleči vsaka v svojo stran. Tekmujemo kdo prej prestopi črto na tleh, ki smo jo predhodno določili. Pri igri je potrebno poskrbeti za varnost. 

Shape Bingo
Vsak učenec dobi kartico z narisanimi liki in žetone za pokrivanje. Določimo štiri barve, s katerimi poljubno pobarvajo like (rdeča, rumena, zelena, modra).
Iz vrečke izvlečemo lik, ki ga poimenujemo, otroci, ki imajo lik na tablici, pa ga pokrijejo z žetončkom. Kdor prvi pokrije vse like, je zmagovalec. Nagradimo ga npr. z nalepko, štampiljko in mini priznanjem. Po nekaj igrah vlogo »klicatelja« številk prevzame zmagovalec med učenci. 

SEMLE pokukajte za različico tombole, vendar ne gre za moje avtorsko gradivo. Avtorstvo pripada TeachersLoft.


by: Little Baby Boom

Shape Detective
Učence s čarobno paličico začaramo v detektive, ki morajo ali v učilnici ali pa doma poiskati čim več predmetov, ki spominjajo na določeno obliko. Detektivom lahko odmerimo čas, lahko jih razdelimo v pare, kjer eden iz para drugega učenca z zaprtimi očmi vodi do predmeta, ki ga je izbral, "slepi" pa mora ugotoviti, za katero obliko gre. 

Svoje ugotovitve lahko učenci beležijo tudi na  preprost delovni list (mi smo ga poimenovali kar DETEKTIVSKI SEZNAM.


Enjoy your "shaping":)

Komentarji

Priljubljene objave